Shono – Kolkhozoy traktor

Als u een liefhebber bent van de tractor weerhoudt u natuurlijk niets om luidkeels mee te zingen met ons Nederlandse loflied op dat voertuig van Mannenkoor Karrenspoor, Lekker op de trekker.

Maar in het oosten hebben ze ook een hoop land te bewerken en tractoren rondrijden en de groep Shono heeft ook een nummer over de tractor geschreven met de titel Kolkhozoy traktor.

Eerst even over de groep Shono. Shono betekent ‘wolf’ en werd in 2014 opgericht in het verre oosten van de Russische republiek, in het autonome Buryatia. Het is een vierpersoonsformatie rondom de zanger, componist en morin khuurspeler Alexander Arkhincheev. Een morin khuur is een paardenviool (of viool met paardenkop) en stamt uit Mongolië en is in de clip duidelijk te zien. Naast de ritmesectie – drummer/percussionist Konstantin Tokarsky en basgitarist Vladimir Sidorov – is Evgeniya Tomitova een opmerkelijk groepslid. Zij bespeelt de niet alledaagse yatag, een op de Chinese  guzheng (harp) gelijkend instrument.

Het is een nummer met een aanstekelijk ritme, verklankt door folk-instrumenten maar ook een ‘slappende’ basgitaar en drums en ook de traditionele keelzang ontbreekt niet. Het onderwerp is natuurlijk de tractor van de kolchoz, de collectieve boerderij. Het onvermoeibare en trouwe werkpaard dat nooit verzaakt. Het gaat ook over de hardwerkende mens die van vroeg tot laat op het land werkt ongeacht het weer om brood op de plank te brengen.

2 gedachten over “Shono – Kolkhozoy traktor

  1. Erik Scheffers

    Hoi Koen, ik heb zowel het tractorlied van Mannenkoor Karrenspoor als dat van Shono beluisterd. Het eerste is voor mijn oren muzikaal totaal oninteressant, het lied van Shono klinkt heel aardig en de video vind ik ook leuk. Buryatia-Nederland: 1-0. Groetjes, Erik

    Like

Plaats een reactie