Fabrizio De André – Via Del Campo

Fabrizio De André (1940-1999) was een van de belangrijkste Italiaanse troubadours of ‘cantautori’, ofwel zanger-liedjesschrijvers. Hij staat bekend om de literaire kwaliteit van zijn teksten en in 2004 werd er zelfs een studiecentrum rondom de zanger geopend aan de universiteit van Siena.

De André heeft een rustige en warme stem die mij heel erg aanspreekt. Hij is zelf beïnvloed door artiesten als George Brassens, Leonard Cohen en Bob Dylan, wiens teksten hij vertaald heeft. Later zou hij muzikanten om zich heen verzamelen die meer Arabische invloeden met zich meebrachten.

Zijn teksten zijn dus van belang en dat is waarom ik voor het nummer Via Del Campo heb gekozen voor een versie waarin de teksten in het Engels zijn mee te lezen. Hij zingt vaak over de zelfkant van de maatschappij. Over personages in de marges zoals zwervers en hoeren. Zo ook in Via del Campo.

De Via Del Campo is een straat in het oude deel van de Italiaanse stad Genua. Vroeger stonden daar bordelen en liepen er prostituees over straat en daar gaat het nummer over. Mensen uit het echte leven die vaak niet anders kunnen doen wat ze doen maar daarom niets minder waard zijn.

De laatste zinnen uit dit lied zijn natuurlijk prachtig en kunnen in die zin zijn oeuvre wel samenvatten;

Dai diamanti non nasce niente
Dal letame nascono i fior

ofwel

Uit diamanten groeit er niets
maar uit mest groeien de bloemen

De mediaschuwe zanger stierf begin 1999 aan longkanker. Zijn begrafenis werd bijgewoond door meer dan tienduizend mensen. Ik ontdekte zijn muziek ruim tien jaar terug pas maar sindsdien ben ik altijd naar zijn muziek blijven luisteren.

2 gedachten over “Fabrizio De André – Via Del Campo

Plaats een reactie